Konstnärliga rådet

Pontus Plænge : Konstnärlig ledare

Pontus Plænge

Konstnärlig ledare

Utbildad till skådespelare vid Teaterhögskolan i Stockholm 1990-93. Varit verksam som skådespelare vid Stockholms stadsteater, Turteatern, Radioteatern, GöteborgsOperan. Debuterade som regissör 1996 med Shakespeares Romeo och Juliet på Gräsgården i Vadstena, sedan dess som konstnärlig ledare för Shakespeare på Gräsgården. På Turteatern har han satt upp flertalet barn- och ungdomsföreställningar av svenska författare som Eva Wikander, Sofia Fredén och Cristina Gottfridsson. 2007 regisserade han åter Romeo och Juliet på Dalateatern. På Östgötateatern har vi under åren sett honom i bl a Beyond Therapy, Familjen och Final. Regisserade förra säsongen Hamlet och TO be OR not to be. Den senare återkommer även detta spelår. Medverkar som Prior i Änglar i Amerika. Regisserar även Gertrude Stein som spelas under våren 2013.

Per-Johan Persson :

Per-Johan Persson

Utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm 1995 – 1999. Har varit anställd vid ett flertal av landets olika teatrar, bl.a Teater Västernorrland, Dalateatern, Ung Scen Öst, Dramaten och Östgötateatern. Per-Johan tillhör det konstnärliga rådet i Shakespeare på Gräsgården och har medverkat sedan starten. Per-Johan har medverkat i ett tjugotal Shakespeareproduktioner, senast i Macbeth på Regionteaern i Växjö.

Andreas Forner Lindal :

Andreas Forner Lindal

Andreas har varit med i Shakespeare på Gräsgården sedan starten 1996, och är verksam både som skådespelare och regissör. Han är ShpG:s meste skådespelare med över trehundra spelade föreställningar, och har bland annat setts som Caliban i Stormen 2012, Puck i En midsommarnattsdröm 2015 samt senast som prins Henrik i Henrik IV. Han har regisserat en handfull uppsättningar i Vadstena, exempelvis Hamlet 2004/2006 och Trettondagsafton 2014. Andreas arbetar även som teaterpedagog, med inriktning Shakespeare, och har undervisat exempelvis i Vadstena i ShpG:s regi, på Calle Flygare i Stockholm, samt på teaterhögskolan i Luleå. Sedan 2015 utbildar sig Andreas till retorikkonsult vid Södertörns högskola.

Inga Onn :

Inga Onn

Inga Onn är utbildad vid teaterhögskolan i Stockholm och har sedan dess spelat på en rad teatrar runtom i Sverige. Det har blivit många klassiker som Shakespeare, Molière och Tjechov genom åren och även mycket teater för barn och unga. Spelar under 2017 "Häxor" på teater Västernorrland och turnerar med den föreställningen på Riksteatern under 2018 (21:a januari i Vadstena!). Utöver det undervisar hon skådespelare i blankvers och verslära, både här på ShpG på vårt Campus och på teatrar.
Tillhör ShpG´s konstnärliga råd sedan 2012 och har spelat Ofelia i Hamlet 2004, Rosalind i Som ni vill ha det 2011 och Hippolyta/Titania i förra årets En midsommarnattsdröm och Grevinnan Wourchester och Världshusvärdinnan i förra årets Henrik IV. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.