20 års Jubileum 2016

 

Shakespeare

Henrik IV
Regi Pontus Plænge

Då satsade stort på krönikespelet Henrik IV, om en turbulent tid i Englands historia. En berättelse om maktens krav på människan, om kriget som en självgående perpetuum mobile, om en värld där allianser är livsviktiga och det att hålla på rätt häst är en fråga om liv och död. Kungens oavvisliga krav på sin son är att han ska bereda sig för att ta över makten, medan sonen ägnat sin ungdom åt alkohol, kvinnor, krogbesök och tid åt sin kompis Falstaff. I denna värld av maktutövning och krig sätts lojaliteter och vänskaper på prov, mänskliga relationer på undantag, och vem är det egentligen som vinner?

filippa-poster-rgb

Filippa
Regi Johanna Lazcano

Henrik IV:s dotter hette Filippa och var drottning av Sverige. Långa tider levde hon i Vadstena, och hon ligger också begravd i Klosterkyrkan. Denna märkliga och fantastiska koppling mellan en av Shakespeares klassiska pjäser och vår spelplats gav oss inspiration till en pjäs för barn om den unga prinsessan som vid 10 års ålder fördes till Köpenhamn för att giftas bort med den nordiske unionskungen Erik av Pommern. En av Sveriges mest renommerade dramatiker, Cristina Gottfridsson, skrev denna pjäs speciellt för Shakespeare på Gräsgården.

Medverkande 2016

Föreläsningsserie i samarbete med Folkuniversitet

Stina Ekblad : Fredag 8 juli kl 15.00 Folkhögskolan Vadstena, Lokal Arken. 50 kr/pp

Stina Ekblad

Fredag 8 juli kl 15.00 Folkhögskolan Vadstena, Lokal Arken. 50 kr/pp

Stina är skådespelare på Dramaten och gästprofessor på STDH (Stockholms Dramatiska Högskola) och har undervisat där i nästan 20 år. Stina har spelat mycket Shakespeare och var med om de legendariska uppsättningarna på Stockholms stadsteater på 1980-talet då Göran O. Eriksson nyöversatte flera pjäser.

 

Kent Hägglund : Torsdag 14 juli kl.15.00, Asylen, Biblioteket. 50 kr pp

Kent Hägglund

Torsdag 14 juli kl.15.00, Asylen, Biblioteket. 50 kr pp

”Shakespeare på Gräsgården 20 år, Shakespeare i Sverige 200 år!” -Hur har Shakespeare tolkats genom århundradena?
Kent Hägglund är filosofie doktor vid Stockholms universitet och har skrivit i många teatertidskrifter, även i Shakespearesällskapets tidskrift där han också ingår i redaktionen. Han är även återkommande skribent i Shakespeare på Gräsgårdens program till föreställningarna.

 

 

Cristina Gottfridsson : Onsdag 20 juli kl.15.00, Asylen, Biblioteket

Cristina Gottfridsson

Onsdag 20 juli kl.15.00, Asylen, Biblioteket

Dramatikern Cristina Gottfridsson har skrivit en mängd pjäser, både för barn och vuxna, som spelats på en rad scener i Sverige.

Karin Helander : Onsdag 20 juli kl.15.00, Asylen, Biblioteket

Karin Helander

Onsdag 20 juli kl.15.00, Asylen, Biblioteket

Karin Helander är professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet och recensent på Svenska Dagbladet. Hon har bland annat skrivit boken: ”Barndramatik och Barndomsdiskurser".

”Filippa – Shakespeare på Gräsgårdens första pjäs för barn.”
Ett samtal mellan pjäsens dramatiker, Cristina Gottfridsson och Karin Helander.