Sommar 2017

Romeo och Juliet   
Sommaren 2017 hänger sig Shakespeare på Gräsgården helt och hållet åt passionen. När de unga älskar är inget uttryck för stort. Romeo och Juliet är en våldsam berättelse om lust och begär, om frigörelse och ideal, om längtan efter det liv som skulle kunna bli, och sorg över livet som det blev. Det som sker, sker i kärlekens namn. Men vad är kärlek?

Pjäsen har blivit ett romantikens varumärke, där föreställningen om varumärkets förmodade innehåll är starkare än innehållet självt. De flesta känner nog till strofer som

   O Romeo Romeo varför är du Romeo?
   Förneka din familj, välj bort ditt namn.
   Eller svär bara att du älskar mig
   Så är jag inte mer en Capulet.

 Men hur bevingat är följande rader:

   Var inte arg på mig. Den här igår,
   hon säger ja till allt jag föreslår.
   Det gjorde aldrig Rosaline.

”Den här igår”, det är alltså Juliet, och orden är Romeos. De senaste hundra årens tolkningar av Romeo och Juliet är starkt präglade av den samtida synen på vad äkta kärlek ska vara: tvåsam, tveklös och trogen. Shakespeare däremot skildrade en kärlekssaga med skavanker, förbehåll, och mycket köttslig lusta. I sommarens passionstragedi försöker vi lägga bort våra normativa glasögon för att undersöka vad som verkligen finns i Shakespeares text. Vi letar både efter vad kärleken kan vara – och i vissa fall vad det den en gång var.