Skådespelare

Martin Waerme : Macbeth, befälhavare i kungens här

Martin Waerme

Macbeth, befälhavare i kungens här

Utbildat sig vid Fridhems Folkhögskola och vid Teaterhögskolan i Malmö. Efter sin examen 2012 arbetat på ung scen/öst där han bl a medverkat i Vad ska vi göra? Revolution, samt den egenproducerade föreställningen Dronten. I Malmö var Martin under flera år en av de konstnärliga ledarna för den fria teatergruppen Banditteatern, som under sin verksamma tid låg i framkant i arbetet med att utforska nya former för improvisationsteater. På Östgötateatern har Martin setts som Jacob i La Cage aux Folles och Don John i Mycket väsen för ingenting. Spelåret 2019/2020 är Martin aktuell i Faust och Tidens Tecken.

Inga Onn : Lady Macbeth

Inga Onn

Lady Macbeth

Utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och har sedan dess spelat på en rad teatrar runtom i Sverige. Det har blivit många klassiker genom åren, Shakespeare, Molière och Tjechov. Hon återvänder ofta och gärna till teatern för barn och unga. Hösten 2018 turnerade hon med Estrad Norr i Östersund; Jämtland/Härjedalens regionteater. 2018 turnerade hon med ”Häxor” på Riksteatern som även spelades i Vadstena. I sommar skriver hon en pjäs för Estrad norr som hon regisserar till vintern 2019. Utöver det undervisar hon skådespelare i blankvers och verslära, både här på Shakespeare på Gräsgårdens Campus och på teatrar. Inga tillhör Shakespeare på Gräsgårdens konstnärliga råd sedan 2012 och det här är hennes sjunde sommar som skådespelare på Gräsgården. Här har hon spelat Ofelia i Hamlet 2004, Rosalind i Som ni vill ha det 2011, Hippolyta/Titania i En midsommarnattsdröm, Grevinnan Worchester och Värdshusvärdinnan i Henrik IV, Fru Capulet i Romeo och Juliet och tillsammans med hunden Nash gjorde hon tjänaren Lans  i Två adelsmän från Verona förra sommaren. 

 

Pierre Tafvelin : Banquo, befälhavare i kungens här

Pierre Tafvelin

Banquo, befälhavare i kungens här

Frilansande professionell skådespelare. Utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm 1997-2001. Engagerats på Dramaten, Teater Västernorrland samt Sörmlands Musik och Teater samt flera fria teatergrupper bl a Teater Fredag samt Mittiprickteatern. Har medverkat i Musikteaterproduktionerna, Oliver Twist 2007 i Eksjö, och Kristina från Duvemåla på Cirkus i Stockholm 2015. Medverkat flitigt i flera produktioner både TV och film. Pierre är en ofta anlitat röst och dubbar regelbundet.  Macbeth blir den fjärde uppsättningen med ShpG.

Hannah Alem Davidsson : Skotsk ädling, häxa

Hannah Alem Davidsson

Skotsk ädling, häxa

Direkt efter att Hannah 2014 avslutat sin treåriga skådespelarutbildning (Wiks teaterlinje, Teater Västanå/Berättarteater, Skara Skolscen) började hon arbeta på Angereds Teater i ”Vem bestämmer över Angered”, regi Malin Holgersson. Efter en kort avstickare till Malmö och Potato Potato våren 2015 återvände hon till Göteborg för engagemang på Backa Teater där hon bl.a. har medverkat i ”Misfits”, regi Mattias Andersson, ”5114 dagar”, regi Johanna Larsson och ”DNA-Dansa Nära Anhörig”, regi Tove Sahlin. Sedan hösten 2017 spelar hon också på Göteborgs Stadsteaters scener vid Götaplatsen. Där debuterade hon som Robert i ”Utvandrarna”, regi Pontus Stenshäll. Nu senast i vår spelade hon Armande i Molières ”Lärda kvinnor”, regi Hilda Hellwig och Emma i ”Ship of Fools”, regi Carina Reich, Bogdan Szyber. I höst spelar Hannah dottern Eva i ”Puntila och hans dräng”, regi Pontus Stenshäll. Efter två fantastiska somrar med Shakespeare på Gräsgården som medverkande i ”Romeo och Juliet” och ”Två adelsmän från Verona” ser Hannah det som ett privilegium att vara med ännu en sommar och inviga Shakespeare på Fabriken med ”Macbeth”.

Måns Clausen : Rosse, skotsk ädling, häxa

Måns Clausen

Rosse, skotsk ädling, häxa

Frilansande professionell mångfasetterad skådespelare. Utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö där han studerade under åren 1996 – 2000. Genom åren medverkat i filmer, tv-serier, teateruppsättningar och radioteater. Har ingått i Dalateaterns fasta ensemble och har varit med i en rad uppsättningar bl a spelat rollen som piloten Yang Sun i Den goda människan från Sezuan. Turnerat med Riksteatern i föreställningen ”En druva i solen”. Senast engagerad i VästmanlandsTeater som skådespelare.

Frida Stavnes : Hembiträdet, häxa

Frida Stavnes

Hembiträdet, häxa

Frilansande professionell skådespelare. Utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 2013-2016. Frida är sedan 2016 främst engagerad i Malmö och Skånes frigruppsliv, mest med teater för barn och unga. Senaste gången hon mötte Shakespeare var i ”En vintersaga” på Romateatern 2017. 

Pontus Plaenge : Duncan, kung av Skottland

Pontus Plaenge

Duncan, kung av Skottland

Utbildad till skådespelare vid Teaterhögskolan i Stockholm 1990-1993. Sedan dess har han varit verksam som skådespelare vid bland annat Stockholms stadsteater, Turteatern, Radioteatern, Östgötateatern och Göteborgsoperan. 1996 debuterade han som regissör med Shakespeares Romeo och Juliet på Gräsgården i Vadstena, och har sedan dess varit Shakespeare på Gräsgårdens konstnärliga ledare. På Turteatern har han satt upp flertalet barn- och ungdomsföreställningar av svenska författare som Eva Wikander, Sofia Fredén och Cristina Gottfridsson. 2007 regisserade han åter Romeo och Juliet, men denna gången på Dalateatern. På Östgötateatern har vi under åren sett honom i bl a Beyond Therapy, Familjen, Final, Änglar i Amerika och La Cage aux Folles. Där har han även regisserat Hamlet, TO be OR not to be, Gertrude Stein, Swedenhielms och Dissekering av ett snöfall.

Wayra Monasterio : Malcolm, hans son

Wayra Monasterio

Malcolm, hans son

Utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 2013-2016 och har sedan dess frilansat till största del i Skåne. Har tidigare medverkat i Military Fashion Show med Ättestupa, Romeo och Juliet & Två adelsherrar från Verona på Shakespeare på Gräsgården, samt långfilmen RE: av Andreas Lindergård. Arbetar för tillfället på Månteatern i produktionerna Vem?, BEFORE, Vi vet var du bor och Utgrävningar på månens baksida. Till våren engagerad på Teater Västernorrland i Pinocchio.